nl
 • nl
 • en
 • fr
 • Terug naar overzicht

  Transfo duiktank
  Zwevegem, België

  Bouwheer

  Provincie West-Vlaanderen

  Programma

  duiktank met een diameter van 20 m en een diepte van 15 m, cafetaria en toegangspasserelle

  Taken

  architectuur, waterbehandeling, interieur

  Studiebureau

  Dirk Gobbers Engineering BV (stabiliteit & technieken)

  Oplevering

  2014

  Bouwkost (excl. BTW)

  ± € 3.2 mln

  Fotografie

  LD-Architecten, Bart Holvoet photography (BH)

  Het project is de herbestemming van één van de fuelreservoirs op de site van de voormalige elektriciteitsfabriek, nu Transfo, in Zwevegem tot duikcentrum. De site heeft een grote emotionele en historische waarde. Het is dan ook met veel respect voor en maximaal behoud van de bestaande infrastructuur dat we het nieuwe project hebben ontworpen.

  De buitenschil alsook het bestaande industriële leidingwerk in de omgeving werden behouden. Met een industriële brug overheen de bestaande leidingen werd toegang gevonden doorheen de buitenschil naar het nieuwe duikcentrum. Bijkomend is enkel voor de cafetaria nog een discrete interventie gebeurd op de buitenschil. Kleine speelse ronde openingen laten een gefilterd licht binnen.

  Binnenin werd het duikcentrum er als een matroesjka pop in gepuzzeld. De bestaande tank heeft een doorsnede van 28 meter. De duiktank heeft een doorsnede 20 meter en is 15 meter diep. Rondom de nieuwe tank zijn de verschillende dienstfuncties op 4 niveaus ingeplant.

  De duiktank is overkoepeld met een luchtkussendak zodat de duikers opduiken naar het licht en het volledige duikplatform in een zee van licht baadt. Dit in contrast met de sterk gesloten buitenschil. Het geheel is ontworpen als een laag-energiegebouw.

  Meer info:
  https://www.transfozwevegem.be/duiktank

  Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info