Terug naar overzicht

Zwembad De Kouter
Poperinge, België

Bouwheer

AGB De Kouter

Programma

25m-bad, instructiebad, speelzones, borrelbad, glijbaan, wellness

Taken

architectuur, waterbehandeling, interieur

Studiebureau

VK Engineering (stabiliteit & technieken)

Oplevering

2016

Bruto oppervlakte

± 5 700 m²

Bouwkost (excl. BTW)

± € 11 mln

Fotografie

Bouwbedrijf Furnibo (BF)

BF

Het zwembad De Kouter - Poperinge is een ambitieus project dat de nieuwe trekpleister voor de regio dient te worden. Er werd resoluut gekozen voor een project met uitstraling dat een nieuwe icoonwaarde in het stadsbeeld zal worden. De vormgeving met krachtige lijnen straalt de dynamiek van het project uit. Het project is prominent in het straatbeeld en nodigt de voorbijganger via de grote raampartijen uit.

BF
BF

Vanuit de analyse van het masterplan werd geopteerd om het project expliciet aan de zuidkant van de site te integreren. Zo werd een groot potentieel gevrijwaard voor aanbouw van andere functies, die ofwel één geheel vormen met het zwembad, ofwel een eigen accent in de Heilig Hartstraat aan de westkant kunnen leggen.

BF
BF

Het project is compact uitgewerkt met op een minimale grondoppervlakte doch een maximaal zwemwater. Een deel van de functies werd ondergebracht in de kelder, leslokaal en polyvalent lokaal in de kelder voorzien. Dit kan zonder af te doen aan de algemene toegankelijkheid. Het leslokaal en het polyvalent lokaal zijn rechtstreeks toegankelijk via een buitenhelling. De inkomdorpel bevindt zich op 80 cm boven het afgewerkt voetpad. Door dit niveauverschil tussen het gelijkvloers en de buitenaanleg, kunnen we ook in de kelder met veel natuurlijk licht werken.

BF
BF

Het project is ook een energetisch concept van ‘klimaatzwembad’. Naast de compactheid, isolatie, luchtdichtheid, slimme technieken zijn ook de strategische inplanting van de raampartijen en de bewuste match tussen vorm en functie dragers van dit concept. De opbouw van de functies maakte het zo mogelijk om het zwembad sterk gesloten te houden aan de noordzijde en enkel de inkom te accentueren als een transparant volume. De langwerpige ramen in de zijgevels benadrukken de dynamiek zonder onnodig energieverlies.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info