nl
 • nl
 • en
 • fr
 • Terug naar overzicht

  Bellewaerde Aquapark
  Zillebeke, België

  Bouwheer

  Belpark NV

  Programma

  speelzones, glijbanencomplex, klimzones, aquarium, lazy river, jacuzzi, wellness, cabinezaal, brasserie

  Taken

  totaalopdracht

  Studiebureau

  Tractebel Engineering SA (stabiliteit & technieken), Buro Geert Bossaert (omgevingsaanleg)

  Oplevering

  2019

  Bruto oppervlakte

  ± 8 250 m²

  Fotografie

  LD-Architecten, Laurent Dequick (LDK)

  LDK
  LDK

  Storytelling als vertrekpunt

  Welke ervaring willen we creëren en voor wie? De antwoorden op deze vragen zijn cruciaal vooraleer we van start gaan met een concept. Het basisprincipe van Bellewaerde werd meegenomen in het Aquapark: het is meer dan een familiepretpark. Het voelt aan als een natuurpark met tal van plekjes om te ontdekken. Vanuit het script, dat we samen met Bellewaerde definieerden, volgden het programma, organigram en masterplan.

  LDK

  De herontdekking van old school ontwerpen

  In een eerste fase visualiseerden we de gewenste sfeer en details in schetsen. Al snel werd duidelijk dat om verder te gaan 3D een noodzaak werd. Daarom werd ook geopteerd om een realistische sfeermaquette te maken.
  De schetsen en maquette waren aanvullende tools om de look and feel te bewaken: de maquette zorgde voor de algemene look, de schetsen voor detailuitwerking.
  Ze bleken bovendien handige communicatiemiddelen te zijn gedurende het hele proces.

  Objecten komen tot leven

  De bezoeker wordt meegenomen in een wondere wereld. Zo is het ontwerp van het Junior Explorer schip geïnspireerd op de Santa Maria, het schip van Christoffel Columbus. Bijzondere aandacht ging uit naar het ontwerp van de speelelementen, die er realistisch uitzien en tegelijkertijd tot de verbeelding spreken.

  Het verhaal nam vorm aan de hand van zelf ontworpen grote objecten zoals het Junior Explorer schip, het Aqua Fort en Bambino Beach. De parkbeleving weerspiegelt zich in de echte bomen en natuurlijke elementen, het atypisch vloerpatroon en wandelpad met tegeltjes die eruitzien alsof het straatstenen zijn.

  Dromen capteren met een minimum aan lijnen

  De in hout beklede toren met glijbaan is vanuit het park zelf, maar ook voor wie de parking oprijdt, een eyecatcher. De zeer leesbare architectuur laat de bezoeker toe om zich zorgeloos onder te dompelen in een imaginaire wereld. Het gebouw staat enerzijds in nauwe verbinding met de omgeving. Anderzijds biedt het binnenin een uniek microklimaat. Een overvloed aan natuurlijk licht en zicht creëert een bijzondere ervaring.

  Ervaring als basis voor een technisch huzarenstukje

  Bellewaerde Aquapark was een complex project inzake uitvoering, niet in het minst door de grillige vormen en niveau- verschillen in het ontwerp. LD-Architecten past reeds een werkwijze toe die gebaseerd is op doorgedreven vraagstelling en detaillering. Met het oog op de technische dimensie bleek de stap naar BIM echter de juiste keuze. Dit gezien de hoge graad van complexiteit en het korte tijdsbestek. Op die manier, en dankzij veertig jaar ervaring, konden we veel problemen vermijden en het eindresultaat garanderen.

  Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info