nl
  • nl
  • en
  • fr
  • Terug naar overzicht

    Zwembad DOK~3
    Aartselaar, België

    Opdrachtgevend bestuur

    IGEAN i.o. gemeenten Aartselaar, Hemiksem en Niel

    Bouwteam

    Consortium LD-Architecten, TM Engie Fabricom, Strabag, Tractebel Engie

    Programma

    25m-bad, instructiebad, speelzone, cabinezaal, brasserie

    Taken

    masterplan, architectuur, waterbehandeling, interieur

    Studiebureau

    Tractebel Engineering NV (stabiliteit & technieken)

    Oplevering

    2022

    Bruto oppervlakte

    ± 3 200 m²

    Fotografie

    LD-Architecten

    Het zwembad-gebouw krijgt een rol als “aantrekker”. Aantrekker voor de sportsite en aantrekker als symbool van de samenwerking tussen 3 gemeenten.

    Een krachtig verhaal met een natuurlijke uitstraling die nieuwsgierigheid aanwakkert en uitnodigt tot ontdekken. Het gebouw plaatst zich expliciet midden in de site zodoende ruimte te geven aan de beleving binnen-buiten. Het vertakt zich naar en verbindt zich met de omgeving en de aanwezige infrastructuur.

    Een spel tussen introverte en extraverte zicht en licht-relaties communiceert letterlijk het karakter van de functies. De baden liggen langgerekt aan het noord-westen. Hier kijken we uit zonder expliciet aan te trekken.
    De zuidgerichte gevel van het instructie-recreatiebad bevindt zich bewust ver van de circulatiestromen. Het semi-publieke karakter van de buitenruimte garandeert hier de discretie. Bij de cafetaria-inkom is de relatie naar de omgeving bewust uitbundiger.

    De strategische positie van de inkom-cafetaria draagt bij tot de leesbaarheid van het gebouw vertrekkende vanuit de verschillende circulatiestromen op de site.

    Het krachtige volume, mede geaccentueerd door de luifel, springt in het oog en geeft door zijn hoogte een duidelijk adres aan het nieuwe zwembad.

    De baden zijn zo opgesteld dat ze een extra troef zijn in het divers aanbod van sport en lokale recreatie.

    De houten buitengevel reflecteert het groene karakter van de site. Binnenin worden warme hout-accenten gecombineerd met een frisse blauwe toets. De materialen ondersteunen de beleving en de leesbaarheid van het project.

    Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info